Gündüzalp: “Gençlerimizi Tarımda Tutmaktan, Üretimi Devam Ettirmekten Başka Çaremiz Yok.”

Gündüzalp: “Gençlerimizi Tarımda Tutmaktan, Üretimi Devam Ettirmekten Başka Çaremiz Yok.”

Yayın: 08 Mayıs 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 08.05.2023 09:14:00
Editör - Faruk Dumlupınar
Okuma Süresi: 5 dk.
384 okunma
Google News
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Uzay Çatı Halk Pazarında açılan Burdur Teke Yöresi Uluslararası 8. Tarım & Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı’nda ülke tarım ve hayvancılığına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Gündüzalp; “Gençlerimizi tarımda tutmaktan, üretimi devam ettirmekten başka çaremiz yok.” dedi.
Başkan Gündüzalp şunları kaydetti:  "Tarım ve hayvancılık ili Burdur'umuzun" sektördeki eşsiz potansiyelini yansıtan bir Fuar'da daha birlikteyiz. Üreticimizin, çiftçimizin örgütlü kuruluşlarından biri olan Burdur Ticaret Borsası, en başından beri Burdur'da tarım fuarı fikrine destek vermekte, bu fuarın gelişmesinde öncü rol oynamaktadır.
Bu yıl sekizincisi gerçekleşen "Burdur Teke Yöresi Uluslararası 8. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı, isminden de anlaşılacağı üzere geniş kapsamlı, zengin içeriğe sahip bir organizasyon iddiası taşımaktadır.
Burdur'daki bu fuar, sektörün sorunlarını dile getirmemiz, çözüm önerilerini ortaya koymamız için de bir fırsattır. Şu son üç yılda yaşananlar, pandemi süreci, Rusya-Ukrayna savaşı gıdanın, tarımsal üretimin önemini, değerini net bir şekilde gözler önüne sermiştir. Her ülkenin, her hükümetin programında mutlaka tarım ve hayvancılık politikası vardır. Dışarıya olan bağımlılığı azaltmak, üretimi daha da etkili hale getirmek, kırsalda nüfusu tutabilmek için gerekli desteği vermek. Ama en önemlisi tüm bunları içine alan tarımsal üretim politikasını doğru şekilde uygulayabilmek.  Traktörün, elektriğin, gübrenin, demirin, çimentonun, arabanın, kiranın kısacası her şeyin fiyatı arttı, artmaya da devam ediyor. Özellikle temel gıda ürünlerindeki fiyat artışları, tüketici olarak herkesi doğrudan etkiliyor. Paranız yoksa ev, araba almayı erteleyebilirsiniz ancak eti, sütü, soğanı, patatesi, ekmeği almak zorundasınız.
Gıda fiyatlarındaki artışlar, elbette dünyanın her yerinde gündem oluyor. Ancak, Dünya genelinde gıda fiyatları düşerken, dünya sebze üretiminde 4., meyve üretiminde 5., Avrupa’da tarımsal üretimde 1., sığır varlığında 1. Olan Türkiye, gıda enflasyonunda da yine 1’nci sırada. Bunun da nedeni, hep üzerine basarak söylediğimiz gibi yüksek girdi maliyetleri…
Son yıllarda artan girdi maliyetleri, iklim değişikliğine bağlı kuraklık, tarımsal üretimi etkilediği gibi hayvancılığı da içine aldı… Türkiye İstatistik Kurumu, 9 Şubat’ta, 2022 yılına ait ‘Hayvansal Üretim İstatistiklerini açıkladı. Veriler, hayvancılıkta yaşanan derin krizi açıkça ortaya koyuyor. 2022 yılında Domuz hariç, büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları olmak üzere kısacası sektörün tüm kesiminde bir azalma var. Büyük bir krizde olan hayvancılık sektörü, yaşadığımız deprem felaketiyle bir darbe daha aldı. 10 ilde yaşanan deprem, zaten zor durumda olan hayvancılığı daha da zor duruma düşürmüştür.
Dünyanın merkezinde bulunan Türkiye’nin, tarımsal ve hayvansal üretim istatistiklerini göz önünde bulundurup, artık günübirlik tarım politikalarından vazgeçmesi gerek. Tarım ile uğraşan çiftçilerimizin yaş ortalaması 58’den 60’a doğru yükseliyor. Bu yükselişin nedeni ise genç nüfusun kırsaldan şehre göç etmesi. Gençlerimizi köylerimizde tutamazsak, kırsaldaki nüfus her yıl yaşlanmaya devam edecek. Bunun sonucunda da tarımsal üretim ve gıda güvencesi tehlikeye girecek.
Kırsaldan kente geçişe değinmişken, Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi ilimizde de tarım arazileri, yabancı kişiler tarafından yüksek fiyatlarla satın alınıyor. Hangi amaç için satın aldıkları hakkında şuana kadar net bir bilgi yok. Özellikle Bakanlığınızın bu satışları acilen incelemeye alması ve yabancıya arazi satışını biran evvel durdurması gerek. Arazisini satıp, köyden kente göç eden çiftçimizi, bir daha köyüne geri döndürme gibi bir şansımız yok.  Gençlerimizi tarımda tutmaktan, üretimi devam ettirmekten başka çaremiz yok.” açıklamasında bulundu.
Planlı üretimin önemine de vurgu yapan başkan Gündüzalp; “Biz de sürekli olarak, bıkmadan, usanmadan "üretim, üretim, üretim" diyoruz, üretmekten başka bir çare, çıkış yolu yok. Cesurca Burdur'dan bir kez daha gür sesle haykırıyoruz: Açın üretimin önünü, kaldırın engelleri...
Başta; girdi maliyetleri sorunu olmak üzere çiftçimizin, planlı üretimin önündeki engelleri aşarsak, başaramayacağımız hiçbir şey yok.” açıklamasında bulundu.
Yorumlar (0)