Çavdır MYO’da Eğitim, Sanal Gerçeklik Teknoloji ile Veriliyor

Çavdır MYO’da Eğitim, Sanal Gerçeklik Teknoloji ile Veriliyor

Eğitim Yayın: 19 Mart 2024 - Salı - Güncelleme: 19.03.2024 13:37:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 4 dk.
205 okunma
Google News
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Çavdır Meslek Yüksekokulu’nda İş Sağlığı ve Güvenliği dersleri VR (Virtual Reality) yani Sanal Gerçeklik Teknolojisi ile eğitim veriliyor. Çavdır Meslek Yüksekokulu Türkiye’de Meslek Yüksekokullarında çok az bulunan VR Teknolojisi laboratuvarı ile öğrencilerine verdiği eğitimin niteliğini artırmış oldu. Öğrenciler VR Teknolojisi ile aldıkları İş Sağlığı ve Güvenliği eğitiminde tehlikeli meslek dallarında laboratuvar ortamında VR elektronik ekipmanlar kullanılarak (gözlük, kumanda veya eldiven vb.) oluşturulan sanal simulasyonda mankene iş güvenliği kıyafetleri giydirerek sanal ortamda tecrübe edinmiş oluyorlar.
İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvarında VR teknoloji kullanarak eğitim müfredatını hayata geçirdiklerini söyleyen MAKÜ Çavdır MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Öçal uygulama hakkında bilgi vererek şunları söyledi; “İş kazaları ve meslek hastalıkları aslında dünyanın en önemli sosyal sorunlarından bir tanesi. Bu noktada Çavdır Meslek Yüksekokulumuzda iş sağlığı ve güvenliği programımızda öğrencilerimize insani çalışma ortamını, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarını, insan onuruna yakışan çalışmayı, çalışanın refahını öğreten program önceliklerimizle birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvarımızda VR teknoloji kullanarak eğitim müfredatını hayata geçirdik. Üniversitemizin yürütmüş olduğu Avrupa Birliği Projesinden alınan ekipmanların üniversitemiz laboratuvarına entegrasyonu ile birlikte artık öğrencilerimiz Çavdır’da VR teknolojiyle birlikte kişisel koruyucu ekipman kullanımı, ilerleyen dönemlerde de tehlike ve tehlikeli durumları doğrudan uygulama usulüne göre bu süreç içerisinde öğrenebilecekler. Yani müfredat içerisinde bu entegre etmiş bulunuyoruz. Türkiye’de bunu hayata geçiren sayılı Meslek Yüksekokullarından bir tanesiyiz. Çok az üniversitenin çok sınırlı sayıda laboratuvarında VR teknolojinin doğrudan ders müfredatlarına entegre edilmiş halleri mevcut. Buradaki gayemiz öğrencilerimize vermiş olunan eğitimin niteliğini arttırmak. Öğrencilerimizin bu nitelikle birlikte mezun olarak iş gücü piyasasında çok daha kolay işe girmelerini sağlamak”
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Çavdır Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı Güvenliği Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Tufan Şahin de laboratuvarın Türkiye’de bulunman en donanımlı laboratuvar olduğuna dikkat çekerek; “Çavdır Meslek Yüksekokulu’nda bulunan İş Sağlığı Laboratuvarımız donanım açısından Türkiye’deki en büyük İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvarı. Bu laboratuvarın donanımını üniversitemizin BAP Projesi ile sağladık. VR Teknolojiyi projeye entegre etmeye çalışıyoruz. Bizim için en büyük avantajı, kırsal alanda çalışma ve uygulama alanı kısıtlılığından dolayı öğrencilerimize ne kadar çok sektör gösterebilirsek o kadar iyi olacak ve bu VR Teknolojinin yazılım modeli ile bütün sektörleri Çavdır Meslek Yüksekokulu’na taşıyabiliriz.” Dedi.
VR Teknoloji ile İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerini alan Çaldır Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü birinci sınıf öğrencisi İlayda Fidangül de okullarında böyle bir eğitimin olmasının kendilerine meslek hayatlarında büyük avantaj sağlayacağını ifade ederek, VR Teknoloji ile aldıkları uygulamalı eğitim konusunda deneyimlerini anlattı. Fidangül “Derslerimizi VR teknolojiyle uygulamalı bir şekilde yapıyoruz. Gerçekmiş gibi mankenimiz var, giydirip çıkartıyoruz. Bu eğitim bu şekilde bizim için büyük bir avantaj” dedi. 
Yorumlar (0)