MAKÜ Bilim İnsanları Bir Paten Daha aldı

MAKÜ Bilim İnsanları Bir Paten Daha aldı

Eğitim Yayın: 03 Kasım 2023 - Cuma - Güncelleme: 03.11.2023 11:54:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 2 dk.
75 okunma
Google News
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ve Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) öğretim üyelerinin ortaklığında hazırlanan sıvı malzemelerin karışım oranlarının belirlenmesine yönelik buluşlar Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.
MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Çiçek ve Doç. Dr. Nurettin Körözlü ile Piri Reis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aysevil Salman Durmuşlar’ın yıllardır birlikte yürüttükleri akustik sıvı sensörleri üzerine çalışmaları meyvelerini vermeye devam ediyor.
Saygın uluslararası dergilerde yayınlanan yayınların yanı sıra, bir Mach-Zehnder girişim ölçer (interferometre) vasıtası ile karışım halindeki birbirinden ayırt edilmesi çok zor olan, özel ve yüksek maliyetli teknikler gerektiren sıvı malzemelerin karışım oranlarının belirlenmesine yönelik buluşlar, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 21 Aralık 2022 tarihinde İncelemeli Patent olarak tescil edildi.
İki üniversitenin ortak başvurusu ile tescillenen buluş için Patent İşbirliği Anlşması kapsamında yapılan (The Patent Cooperation Treaty – PCT) ön inceleme olumlu sonuçlandı. Buluş için, Avrupa Patent Ofisi’ne (European Patent Office – EPO)’de “Mach-Zehnder Interferometer Based Ultrasound Concentration Sensor for Liquid Mixtures” başlığı ile uluslararası başvuru yapıldı.
Buluş etil ve metil alkol gibi görünümleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri birbirine çok benzeyen kimyasal maddelerin birbirleri ile hangi oranda karıştırıldıklarının yüksek hassasiyetle belirlenmesi için pratik, hızlı, düşük maliyetli, yinelenebilir bir çözüm sunuyor. Ölçüm için bir mililitreden daha az örneğin yeterli olduğu taşınabilir sensör herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilecek. Bilim insanları, buluşlarını prototip ürüne dönüştürmek ve farklı alanlarda uygulamalara yönelik adapte etmek için çalışmalarına devam ediyor.
Yorumlar (0)